ازدواج موقت

ازدواج موقت
ازدواج موقت

ازدواج موقت یکی از بحث برانگیزترین مسائل در موضوع خانواده است؛ ما در اینجا نه آن را تایید و نه رد میکنیم و فقط به ذکر مسائل حقوقی در مورد آن میپردازیم، البته برای تشریح بیشتر به نظر موافقان و مخالفان هم اشاره میکنیم تا در تصمیم گیری راحتتر پیش برید. اگر در این حوزه و مسائل حقوقی آن نیاز به راهنمایی یا مشورت داشتید، ما اینجا هستیم تا کمکتون کنیم.

ازدواج موقت یا متعه که به صیغه معروفه، نوعی از ازدواج مدت داره که در مذهب شیعه وجود داره و رابطه زوجیتی برای مدت معین با مهریه ای معلومه که با پایان مدت خود به خود منقضی میشه و نیازمند طلاق نیست. در این عقد، مهمه که هنگام جاری شدن صیغه عقد موقت، مهریه زن و مدت دقیق عقد مشخص و معلوم باشه؛ در غیر این صورت عقد موقت یا صیغه صحیح نیست.

این نوع عقد ازدواج ، مخالفان و موافقانی دارد که در ادامه به نظر برخی موافقان و مخالفان اشاره میکنیم:

مخالفان

مخالفان ازدواج موقت به مسائلی مثل ایجاد تبعیض‌های اجتماعی و حقوقی علیه زنان، مغایرت با اسلام،"کلاه شرعی" بودن برای روسپی گری، رواج بیماری های آمیزشی مانند ایدز و از هم پاشیدن خانواده ها اشاره میکنند.

این ازدواج مخالفان دینی هم داره که با استناد به دستورها و سنت و احادیث پیامبر، متعه را حرام می‌دانند.آنها دلیل مخالفت خودشون را بعضی از آیات قران مثل ایه 1 سوره طلاق بیان میکنند.

موافقان

در مقابل موافقان هستند که مسائلی مثل شناخت پیش از ازدواج، برطرف کردن نیاز جنسی افرادی که توانایی مالی ازدواج ندارن، دوره آزمایشی برای تصمیم گیری برای زندگی مشترک، جلوگیری از روابط آزاد و داشتن فرزندانی که از حقوق شرعی و اجتماعی بهره مند هستند ( حرام زاده تلقی نمیشوند) اشاره میکنند.

برای اینکه صیغه منعقد بشه، فقط لازمه که زن و مرد جمله صیغه را بخوانند و محرمیت ایجاد میشه. این جمله می تونه توسط مرد، زن و یا به نمایندگی از آن دو توسط وکیل قرائت بشه. طبق نظر برخی از مراجع تقلید، ترجمه فارسی آن را هم میشه خوند و ازدواج موقت صورت میگیره.

 

شرایط صحیح بودن صیغه

برای اینکه آثار حقوقی و شرعی عقد موقت یا نکاح متعه، جاری بشه باید علاوه بر شرایط عمومی ازدواج، شرایط اختصاصی ازدواج موقت هم برقرار باشه:

شرایط عمومی ازدواج  چه در ازدواج دائم و چه  ازدواج موقت:

داشتن قصد برای ایجادعقد

رضایت داشتن برای انعقادعقد،

نبودن مانع برای ازدواج به طور مثال زن شوهر نداشته باشد یا عده اش تمام شده باشد.

اذن پدر یا جد پدری برای دختر باکره

شرایط اختصاصی ازدواج موقت:

تعیین مدت برای ازدواج موقت

تعیین مهریه عقد موقت.

اجازه پدر

رضایت پدر برای ازدواج دختر باکره چه در ازدواج دائم و چه موقت ضروریه و بدون گرفتن رضایت یا اجازه پدر، نمی‌تونه عقد موقت یا صیغه کنه. اما اگر دختر باکره نباشه، اجازه پدر لازم نیست.

تعیین مهریه

همانگونه که در بالا گفته شد، از شرایط صحت عقد موقت اینه که مدت عقد و میزان مهریه باید برای ازدواج موقت مشخص باشه  و به محض جاری شدن صیغه، مرد بابت مهریه، مدیون زن است و وظیفه داره تا مهریه را بپردازه. حتی اگر مرد بقیه مدت صیغه را ببخشه در صورت نزدیکی همه مهریه را باید پرداخت کنه ولی اگر نزدیکی نداشته باشه، پرداخت نصف مهریه بر گردن مرد است.

اگر مرد ورشکسته بشه یا در اثر هر اتفاق دیگه ایی استطاعت مالی خودش را از دست بده، باز هم مهریه بر گردن مرد هست و بدهکار زن باقی میمونه که از دیون ممتازهه و الویت پرداخت داره.

انقضای عقد موقت

در مورد انقضای مدت صیغه باید بگیم که پس از تمام شدن  مدت، ازدواج به صورت خودکار تمام می‌شود  و نیاز به طلاق یا ثبت محضری نیست مگر این که دو طرف آن را تمدید کنند.  مرد هر زمان که بخواهد می‌تونه بقیه مدت صیغه را ببخشه امّا زن حق این کار را نداره؛ مگر این که از شوهر ضمن عقد، وکالت داشته باشه.

فسخ عقد موقت

فسخ عقد موقت میتونه به علل زیر صورت بگیره:

بخشیدن باقیمانده مدت توسط مرد (این حق برای زن وجود نداره)

وکالت دادن به زن تا از طرف شوهر باقیمانده مدت را ببخشه.

فسخ به علت وجود عیب در یکی از طرفین یا نبود صفتی که ضمن عقد شرط شده است؛ که در این حالت حق فسخ برای زن هم وجود داره. عیب‌هایی مثل جنون مرد، اختلالات جنسی، عدم توانایی مرد در روابط جنسی و... باعث ایجاد حق فسخ برای خانم میشه.

وجود عسر و حرج برای زن.

در توضیح مورد آخر باید بگیم که اگر مرد حقوق زن در عقد موقت را رعایت نکنه و زن در عسر و حرج قرار بگیره، می تونه به دادگاه مراجعه کنه و پس از اثبات صیغه ، از دادگاه بخواد که مدت زمان باقی مانده از عقد موقت بهش بخشیده بشه و صیغه تمام بشه .

در چنین شرایطی ، قاضی دادگاه ، پس از مشاهده عسر و حرج زن ، می تونه حکم الزام مرد به بذل مدت را صادر کنه. اما مرد ، هر زمان که احساس کنه ، حقوقش رعایت نمیشه، میتونه با پرداخت مهریه ، باقی مدت را به زن ببخشه و به عقد پایان بده.

نفقه

بر طبق قانون، در ازدواج موقت ، زن نفقه و خرجی نداره اما میتونه در زمان عقد، این مورد را شرط کنه. اگر شوهر نفقه پرداخت نکنه جرمی مرتکب نشده اما زن میتونه از طریق دادگاه مرد را مجبور به پرداخت نفقه کنه. البته فرزندان ازدواج موقت نفقه دارند و مرد وظیفه داره هزینه زندگی فرزندان خودش را بپردازه.

ارث

در ازدواج موقت زن و شوهر از هم ارث نمیبرند، اما وضع فرزندان از ازدواج موقت فرق داره و اگر عقد به صورت قانونی ثبت شده باشه، فرزندان ازدواج موقت مثل فرزندان ازدواج دائم ارث میبرند.

اگر ازدواج موقت به صورت قانونی ثبت نشه، اثبات زوجیت و ارث و نفقه فرزندان کمی مشکله اما امکان پذیره. وکلای ما در سایت وکیل نگیر، متخصصین در حوزه های مختلف هستند. اگر به چنین مشکلی برخوردید، نگران نباشید؛ ما اینجا هستیم تا راه را برای شما هموار کنیم.

عده

عده، مدت زمانیکه زن بعد از فوت یا جدا شدن از همسرش باید برای ازدواج مجدد صبر کنه، که البته این مدت در ازدواج موقت و دائم و یا فوت همسر متفاوته و عده زن با تمام شدن مدت ازدواج موقت یا فسخ آن یا بخشیدن مدت آن توسط شوهر ، مطابق مواعد زیره:

برای زن غیر باردار: دو دوره عادت ماهانه

برای زن باردار: تولد فرزند

در صورتی که زن با اقتضای سن عادت ماهانه نداشته باشد:۴۵ روز

فوت شوهر: 4 ماه و 10 روز

اگر زن یائسه باشد یا با همسر خود نزدیکی نکرده باشد، نیازی به عده ندارد

در چه مواردی ثبت ازدواج موقت الزامی است؟

باردار شدن زن:اگر زن در حین عقد موقت، باردار بشه، این ازدواج باید ثبت بشه.

توافق طرفین:اگر زن و مرد توافق کرده باشن که ازدواج موقت را ثبت کنند، باید این کار را انجام بدن که البته این مسئله باید از راههای مختلف مثل شاهد، اثبات بشه .

شرط ضمن عقد: اگر در ضمن عقد موقت، شرط شده باشه که باید ازدواج را ثبت کنند، این کار قانوناً باید انجام بشه. اینجا هم بهتره که راه برای اثبات آن وجود داشته باشه مثلا مکتوب شده باشه یا شاهدی برای آن وجود داشته باشد .

بر طبق قانون، اگر مرد در شرایط بالا از ثبت ازدواج خودداری کنه، هم قانون او را مجبور به ثبت خواهد کرد و هم به جزای نقدی محکوم میشه.

 الزامات عقد موقت در دادگاه

اگر هر کدام از زن و مرد بخواهند برای حقوق خود مثل مهریه یا نفقه یا الزام به تمکین به دادگاه مراجعه کنند، در ابتدای کار باید عقدنامه ازدواج موقت خودشون را ارائه بدن و اگر برگ صیغه نامه نباشه، کار سخت میشه و در ابتدا باید اثبات زوجیت صورت بگیره که با شهادت شهود یا اقرار انجام میشه.

در هر کدوم از موارد بالا ، اگر نیاز به مشاوره و راهنمایی داشتید، متخصصین ما در کنار شما هستند حتی اگر در مراحل پیش از عقد هستید و میخواهید بدونید که با چه شرایطی، حقوقتون حفظ میمونه به ما مراجعه کنید.

در تمام مسیر کنارتون هستیم.

 

نظرات مشتریان

ثبت نظر

هنوز نظری ثبت نشده!!
شما اولین نفری باشید که نظرش رو ثبت میکنه.