حق طلاق خانم (وکالت در طلاق)

حق طلاق خانم (وکالت در طلاق)
حق طلاق خانم (وکالت در طلاق)

حق طلاق خانم (وکالت در طلاق):

حق طلاق خانم، مبحثی تقریباً جدیده که در سالهای اخیر از طرف زوج ها مخصوصاً خانم ها شنیده میشه و در حقیقت تلاشی برای ایجاد برابری در حقوق بین زوجین است.

همانطوری که میدونید، در قانون مدنی ما، که اقتباس از شرع اسلامیه، حقوق زن و مرد در ازدواج برابر نیست و حق طلاق با آقاست و زن هیچ حقی در طلاق نداره و در صورت وجود مشکل باید بره دادگاه و مشکلاتش را ثابت کنه و اگر مسئله یا مشکل از مواردی باشه که باعث عسر و حرج و صدور رأی طلاق بشه، میتونه از مرد طلاق بگیره. یک روند طولانی و پر دردسر ! اما در مقابل ، مرد هر موقع که اراده کرد با پرداخت حقوق زن مثل مهریه و نفقه، میتونه به راحتی زن را طلاق بده.

این مسئله باعث شده تا زوج های جوان، به دنبال رفع این تبعیض باشند.

البته من، به عنوان یک خانم به شما خانم ها و دختران عزیز، پیشنهاد میکنم که مهریه پایین در نظر بگیرید یا مهریه را بر مبنای تقسیم درآمدها و عایدی های مشترک بعد ازدواج، تعیین کنید و حق طلاق را داشته باشید تا در همه زمینه ها برابری برقرار باشه؛ مهریه بالا و حق طلاق هم نابرابری در حق آقایون هست.

همانطور که گفتیم، حق طلاق برای آقاست اما آقا می تونه، اجرای حق طلاقش را به همسرش یا هر شخص دیگه ایی وکالت بده و به این حالت در اصطلاح حق طلاق میگن. البته توجه کنید که دادن حق طلاق به زن، باعث نمیشه مرد حق طلاقش را از دست بده؛ مرد در همه حال، حق طلاق داره.

در واقع زن، با داشتن وکالت در طلاق می تونه  هر موقع که خواست خودش را از طرف شوهر مطلقه کنه و مهریه را بگیره یا ببخشه.

فقط توجه کنید در گرفتن وکالت در طلاق بهتره وکالت در تعیین تکلیف جهیزیه، اجرت  المثل، نفقه، حضانت و ملاقات فرزندان نیز در وکالت نامه مشخص شده باشه

 

حق طلاق یا وکالت در طلاق؟

حق طلاق با وکالت در طلاق با هم متفاوت هستند. در قانون ما، حق طلاق فقط با آقاست و برای زن، حق طلاق وجود نداره و اصطلاح "حق طلاق خانم" کاملا عامیانه است و مبنای حقوقی نداره، در حقیقت عبارت درست، وکالت در طلاقه؛ یعنی مرد به زن وکالت میده که زن بتونه، خودش را از طرف مرد طلاق بده و بدون دردسرهای قانونی که بر سر راه زن در راه طلاق وجود داره، خودش را مطلقه کنه.

روشهای گرفتن حق طلاق:

وکالت در طلاق یا همان گرفتن حق طلاق به دو صورت است:

وکالت در طلاق شرط ضمن عقد در سند ازدواج نوشته بشه.

مرد به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنه و وکالت در طلاق به همسرش یا شخص دیگری بده.اگر زن خارج از کشور باشه، مرد میتونه به سفارت یا کنسولگری ایران مراجعه کنه و حق طلاق را به هر کس که تمایل داشته باشد، بده


داشتن حق طلاق و گرفتن مهریه:

اینکه خانمی حق طلاق داشته باشه و مهریه بگیره یا نه، به توافقش با همسرش و اختیاراتی که در وکالتنامه طلاق گرفته، بستگی داره؛ ممکنه مرد حق طلاق را در صورت بخشیدن همه مهریه از طرف زن داده باشه یا این حق را در صورت بخشیدن یه مبلغی از مهریه به زن داده باشه یا اصلاً شرایطی برای مهریه تعیین نشده باشه و زن، مالک همه مهریه اش هم باشه، بنابراین متن وکالتنامه طلاق مهمه و بیانگر اختیارات زن در طلاق هست.

اگر نیت گرفتن حق طلاق دارید، توصیه میکنم حتما از یک وکیل مشاوره بگیرید؛ چون ناآگاهی طرفین یا گاهاً دفاتر ازدواج و طلاق یا دفاتر اسناد رسمی و یا سنگ اندازی های اونها باعث میشه به درستی حقی که میخواهید را نگیرید و اگر خدای نکرده کارتون به طلاق کشید، مغبون نباشید.

وکالت در طلاق و پرداخت نفقه:

نفقه دینی ممتاز و  بر گردن مرد هست یعنی نسبت به بقیه دین های مرد، حتی بدهکاری به مردم، ارجحیت داره و حتی زن بعد مرگ شوهرش میتونه نفقه گرفته نشده را از وراث بگیره. وکالت در طلاق هم مشکلی در دریافت نفقه برای زن ایجاد نمیکنه و حق طلاق فقط یک امتیاز اضافه برای زن هست وگرنه نفقه در هر حالتی بر مرد واجبه، و عدم پرداخت آن علاوه بر اینکه حق طلاق را به زن می ده بلکه مجازات هم داره.

وکالت در طلاق مشروط:

وکالت در طلاق میتونه همراه با شرط باشه مثل اینکه مرد بگه، همه مهریه را ببخش و وکالت طلاق را بگیر ، گر چه این شرطها گاهاً از ارزش حق طلاق کم میکنه  اما به توافق طرفین بستگی داره؛ چون زندگی مشترک میدان جنگ نیست که امتیاز بدی و امتیاز به دست بیاری، بلکه همه چیز بر مبنای محبت و عشق و احترام به حقوق همدیگه است.

آیا شرط های دوازده گانه در عقدنامه، وکالت کامل زن در طلاق است؟

خیر، آن شرطها، وکالت کامل و مطلق به زن نیست و زن باید برای طلاق به دادگاه بره و یکی از آن موارد 12 تایی (مثل اعتیاد مضر شوهر، ازدواج مجدد، نپرداختن نفقه و ) را ثابت کنه و بعد از آن، وکیل شوهر در امر طلاق میشه که کاری سخت و روندی پیچیده است. مثلاً در عقد نامه آمده که اگر مرد 6 ماه نفقه نده، زن میتونه حق طلاق داشته باشه و بره از طرف شوهر خودش را مطلقه کنه، اما به همین راحتی نیست و زن ابتدا باید بره دادخواست گرفتن نفقه معوق بده و بعد از رأی قطعی مبنی بر الزام مرد به پرداخت نفقه و نپرداختن شوهر، دادخواست طلاق با داشتن حق طلاق به استناد شرط ضمن عقد موجود در عقدنامه بده که اگر شوهر تجدیدنظرخواهی یا فرجام خواهی نکنه، موفق به طلاق میشه در غیر این صورت مدتها در راهروی دادگاهها باید به دنبال روند اداری کار باشه.

در بعضی از شروط ضمن عقد، بعضی از سردفتران مینویسند که حق طلاق به خانم داده شده که کاملا غلط است و اثر حقوقی نداره چون همانطوری که عنوان شد حق طلاق فقط مختص مرد است و قابل واگذاری نیست و فقط وکالت در طلاق میشه به زوجه داد.

فکر میکنم متوجه اهمیت مشورت با یک وکیل شدید. امیدوارم هرگز کارتان به طلاق نکشه اما اگر پیش از گرفتن وکالت در طلاق، از متخصصین حوزه قانون مشاوره بگیرید، در تو در توی راهروی دادگاهها مستأصل نمیشید. خیلی از موارد برای ما پیش آمده که خانم به استناد شروط 12 گانه و به تصور داشتن حق طلاق کامل مراجعه کرده و اصلا نمیدونسته این شروط نیاز به اثبات داره و طلاقش به همین راحتی ها نیست.

الزام به داشتن وکیل در اعمال حق طلاق خانم:

در حق طلاق یا همان وکالت در طلاق، وقتی زن از شوهر وکالتنامه طلاق داره در واقع از طرف مرد وکالت داره که برای ایشان وکیل دادگستری انتخاب کنه و از نظر قانونی زن مجبور به استخدام وکیل برای مرد است اما خود خانم میتونه وکیل نداشته باشه. در وکالت به طلاق دیگه نیاز به حضور شوهر نیست و تمام مراحل میتونه از طریق وکیل دادگستری صورت بگیره. بنابر این، طلاق با داشتن حق طلاق (وکالت طلاق به زن) به وکیل (دادگستری) نیازه داره و باید به دادگاه مراجعه کرد.

آیا زوجه می تواند وکالت در طلاق را بعد از ازدواج از آن خود نماید؟

بله میشه، زن و مرد میتونند بعداً طی یک سند رسمی جداگانه ای با توافق همدیگه، شرط وکالت در طلاق را به عنوان شروط خارج از عقد تنظیم کنند و هیچ مانع و مشکلی وجود نداره.

ابطال حق طلاق:

ابطال حق طلاق یا وکالت در طلاق، در صورتی برای آقا امکان پذیره که وکالت در طلاق این دو شرط را با هم داشته باشه:

1- وکالت در طلاق، ضمن عقد نکاح، به زن داده نشده باشه یعنی در واقع در سند ازدواج قید نشده باشه و این وکالت در دفترخانه اسناد رسمی تنظیم شده باشه و 2-  وکالت در طلاق بلاعزل نباشد.

در این حالت،  شوهر باید عزل وکیل (زن) را به او اطلاع بده و برای ابطال سند وکالت، به دفترخانه مربوطه مراجعه کنه.

زن در چه شرایطی می تواند بدون داشتن وکالت در طلاق از همسر خود جدا شود؟

برخی از مواردی که زن میتونه بدون داشتن حق طلاق از همسرش جدا بشه موارد زیر هست:

در صورتی که مرد، شش ماه حق نفقه زوجه و فرزندان را نده، زن می تونه دادخواست طلاق بده.

اگر زن مکرراً مورد بد رفتاری از طرف شوهرش قرار بگیره و به اصطلاح زندگی با این فرد موجب عسر و حرج زن بشه یعنی آرامش و آسایش زن سلب بشه میتونه با اثبات شرایط به دادگاه، دادخواست طلاق بده.

بیماری خطرناک و صعب العلاج مرد که برای سلامت زن هم خطرناک باشه یا بیماری مانع از کار کردن مرد و امرار معاش بشه.

مجنون یا دیوانه بودن مرد.

مرد به کاری مشغول یا شهره باشه که باعث بی آبرویی یا بی اعتباری زن و خانواده اش بشه.

اگر مرد به مدت شش ماه بدون عذر موجه زندگی خانوادگی و خانه و کاشانه مشترک خود را ترک کنه، زن می تواند بعد از این مدت دادخواست طلاق بده.

 

 

 

نظرات مشتریان

ثبت نظر

هنوز نظری ثبت نشده!!
شما اولین نفری باشید که نظرش رو ثبت میکنه.