زیر و بم طلاق در 1403
همونطور که همه میدونیم حق طلاق در ایران فقط مخصوص مردهاست و خانم ها در حالت عادی حقی در این مورد ندارند. نتیجه این موضوع اینه که آقا با طی تشریفاتی میتونه همسرش رو طلاق بده. از اون طرف چون برای خانم همچین حقی پیش بینی نشده درصورتی که متقاضی طلاق باشه باید وجود این حق رو برای خودش ثابت کنه و برای طلاق دلیلی داشته باشه و اون دلیل توسط دادگاه پذیرفته بشه. بعضی از این دلایل در قانون اومده، بعضی در عقدنامه ازدواج اومده و به شرطی که آقا زیر این شروط رو امضا کرده باشه خانم میتونه از اون استفاده کنه و در مواردی هم ممکنه آقا همزمان با عقد یا بعد از اون به خانم حق طلاق داده باشه. با این توضیح تا حالا دو صورت از انواع طلاق مشخص شد؛ 1- طلاق به درخواست آقا یا طلاق به درخواست زوج و 2- طلاق به درخواست خانم یا طلاق به درخواست زوجه. صورت سوم هم طلاق توافقیه که هر دو طرف متقاضی طلاق هستند.
در ادامه مراحل و شرایط طلاق به درخواست آقا و طلاق به درخواست خانم رو آوردیم و در مورد طلاق توافقی هم مقاله جداگانه ای در همین بخش دعاوی خانواده و طلاق داریم و به طور مفصل در مورد این نوع از طلاق نوشتیم.
طلاق به درخواست آقا یا طلاق به درخواست زوج
چون حق طلاق یکی از حقوق مرد در زندگی مشترکه، لازم نیست آقا در دادگاه وجود این حق رو برای خودش ثابت کنه و در واقع وجود این حق از قبل برای آقا در نظر گرفته شده اما اینطور هم نیست که به صرف اراده مرد دادگاه گواهی عدم امکان سازش صادر کنه چون درسته که قانون حق طلاق رو به مرد داده اما طلاق در اصطلاح حقوقی یک ایقاع تشریفاتیه یعنی علاوه بر خواست آقا برای طلاق باید یک سری تشریفات هم برای انجام اون طی بشه.
مراحل انجام طلاق به درخواست آقا
به طور خلاصه طلاق به درخواست آقا شامل این مراحله: ابتدا آقا دادخواست طلاق رو از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا توسط وکیل به دادگاه ارایه میده. موضوع به دادگاه خانواده ارجاع میشه. دادگاه موضوع رو به داوری ارجاع میده و بعد از دریافت نظر داوران در مورد عدم امکان زندگی مشترک، گواهی عدم امکان سازش صادر میکنه. با این گواهی برای اجرای صیغه طلاق و ثبت اون به دفتر رسمی طلاق مراجعه میشه و دفترخونه پس از پرداخت حقوق مالی خانم از طرف آقا صیغه طلاق رو جاری میکنه و اون رو به ثبت میرسونه.
در مورد این روند چند موضوع هست که شاید نیاز به توضیح بیشتری داشته باشه: داوری در طلاق، گواهی عدم امکان سازش، حقوق مالی خانم و مدارک مورد نیاز برای اجرای صیغه طلاق
داوری در طلاق چیست؟
چرا اصلا برای طلاق موضوع به داوری ارجاع میشه؟ یکی از مراحل اجباری پروسه طلاق در طلاق به درخواست آقا و طلاق به درخواست خانم ارجاع اختلاف به داوریه. در مورد هدف از پیش بینی چنین مرحله ای باید گفت ارجاع موضوع به داوری در طلاق آخرین تیر برای ایجاد سازش بین خانم و آقا و ادامه زندگی مشترکه.
دادگاه در این موارد به خانم و آقا اعلام میکنه که هر کدوم یک شخص رو به عنوان داور تعیین کنند، داورهای تعیینی باید یک سری شرایط داشته باشند تا دادگاه اونها رو قبول کنه. بعد از تعیین داور، دادگاه موضوع رو به داورها ارجاع میده و به داورها مدتی زمان میده تا با خانم و آقا در مورد حل اختلاف و ادامه زندگی مشترک صحبت کنند. در نهایت داورها نظر خودشون رو به دادگاه ارایه میدن و اگر تلاش داورها بدون نتیجه باشه و به نظر ادامه زندگی مشترک امکان نداشته باشه دادگاه گواهی عدم امکان سازش صادر میکنه.
گواهی عدم امکان سازش چیست؟
براساس ماده26 قانون حمایت خانواده اگر طلاق به درخواست آقا یا توافقی باشه دادگاه پس از احراز درستی مراحل انجام طلاق اقدام به صدور گواهی عدم سازش میکنه. این گواهی نشون دهنده اینه که امکان زندگی مشترک وجود نداره و در واقع اجازه طلاق رو صادر میکنه. این گواهی با حکم طلاق متفاوته و فقط در همون دو موردی که گفتیم یعنی طلاق توافقی و طلاق به درخواست آقا صادر میشه. با این گواهی میتونیم به دفتر ثبت طلاق مراجعه کنیم و طلاق رو در شناسنامه ها ثبت کنیم.
مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش چند ماه است؟
مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش سه ماه پس از تاریخ ابلاغ رأی قطعی یا قطعی شدن رأی هست. اما در مورد اینکه رأی قطعی چیه و قطعی شدن رأی به چه معناست؟ باید توجه بشه که اینها اصطلاحات خاص حقوقی هستند و بهتره در این مورد و اینکه گواهی عدم امکان سازش از چه زمانی قابلیت اجرا داره با یک وکیل یا کارشناس حقوقی مشورت کنید. به طور خلاصه بهتون میگیم که منظور اینه که نشه هیچ اعتراض قانونی دیگه ای به این گواهی عدم امکان سازش وارد کرد.
یعنی از اون زمان سه ماه مهلت دارید که گواهی رو به دفتر ثبت طلاق تحویل بدید ولی اگر به هر دلیلی گواهی عدم امکان سازش در این مدت تحویل نشه یا کسی که اون رو تحویل داده در این مدت برای اجرای طلاق به دفتر مراجعه نکنه یا مدارک لازم رو تهیه و ارایه نکنه، اعتبار گواهی عدم امکان سازش از بین میره و برای دریافت دوباره اون باید تمام مراحل رو از ابتدا انجام داد.
حقوق مالی خانم در زندگی مشترک
مهریه، نفقه، جهیزیه، اجرت المثل ایام زوجیت و نصف اموالی که در طول زندگی مشترک به دست اومده از جمله حقوق مالی خانم هستند و اگر طلاق به درخواست آقا باشه و قبل از اون این موارد رو پرداخت نکرده باشه و یا توافقی در این خصوص با خانم نداشته باشه قبل از اجرای صیغه طلاق مکلف به پرداخت اونهاست.
مدارک لازم برای اجرای صیغه طلاق و ثبت رسمی طلاق در دفترخانه طلاق
اولین نکته اینکه ثبت طلاق در هر دفترخونه ای ممکنه و حضور خانم و آقا یا وکلای آن ها لازمه البته در انواع مختلف طلاق بسته به اینکه طلاق به درخواست آقا باشه یا خانم، عدم حضور یکی از اونها مانع اجرای صیغه و ثبت طلاق نمیشه اما ممکنه کمی پروسه اجرا رو طولانی تر کنه.
اما مدارکی که دفترخونه برای اجرا و ثبت طلاق از شما میخواد اینها هستند:
رأی دادگاه که ممکنه گواهی عدم امکان سازش باشه و یا حکم طلاق که در هر دو مورد باید قطعی شده باشند.
عقد نامه یا همون سند ازدواج
مدارک شناسایی آقا و خانم یعنی شناسنامه و کارت ملی
گواهی عدم بارداری خانم
دو نفر شاهد
و در نهایت پرداخت هزینه های قانونی ثبت طلاق
طلاق به درخواست خانم یا طلاق به درخواست زوجه
همونطور که قبلا گفتیم طبق قوانین ایران فقط آقا حق طلاق داره ولی اگر خانم متقاضی طلاق باشه و آقا با اون مخالف باشه آیا خانم می تونه طلاق بگیره یا محکوم به بلاتکلیفیه و به قول معروف باید بسوزه و بسازه؟ در جواب میشه گفت گرفتن حکم طلاق در این نوع طلاق سخت ترین روش جداییه و صادقانه بگیم موفقیت در طلاق به درخواست خانم بدون حضور یک متخصص تقریبا امکان پذیر نیست. در واقع اثبات عسر و حرج خانم و عدم تمایل ایشون به ادامه زندگی مشترک در صورتی که یکی از دلایل پیش بینی شده در قانون و یا عقدنامه رو نداشته باشه زمانبر و پیچیده است و پیشنهاد میکنیم حداقل در این مورد از کمک یک وکیل استفاده بشه.
طبق قانون جدید، خانم می تونه با تنظیم دادخواست کامل و جامع، استناد به دلایل محکمه پسند، دفاع مؤثر در دادگاه و پاسخ مناسب به سوالات قاضی در دادگاه خانواده، یکی از موارد زیر رو ثابت کنه و در نتیجه در کمترین زمان ممکن طلاق به جهت عسر و حرج بگیره:
بروز یکی از این موارد به دادگاه ثابت میکنه که ادامه زندگی مشترک برای خانم غیرممکنه و به همین دلیل احتمال صدور حکم طلاق بیشتر میشه.
طلاق به درخواست خانم با داشتن حق طلاق
ممکنه آقا همراه با عقد ازدواج یا بعد از اون به خانم حق طلاق داده باشه. در این حالت اگر خانم متقاضی طلاق باشه به راحتی میتونه از این حق استفاده کنه و در واقع به جای آقا خودش رو طلاق بده! البته نحوه نگارش این حق خیلی خیلی مهمه چون مثلا ممکنه خانم حق طلاق داشته باشه اما حق اجرای صیغه طلاق رو نداشته باشه و با اینکه میتونه گواهی عدم امکان سازش رو از دادگاه بگیره اما به دلیل عدم حضور آقا در دفترخونه و عدم همکاری آقا نتونه طلاق رو ثبت کنه. قبول دارید داشتن حقی که نتونی اجراش کنی مثل اینه که اصلا این حق رو نداری. برای اطلاع بیشتر و کامل در این مورد مقاله نحوه تنظیم وکالت در طلاق برای خانم رو حتما ببینید.
مراحل انجام طلاق به درخواست خانم
اولین مرحله شروع هر دعوایی تنظیم و ارایه دادخواسته پس ابتدا خانم باید مدارک محکمه پسند خود را جمع آوری و بعد از تنظیم داخواست بدون نقص نسبت به ثبت اون در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی محل سکونت خود یا آقا اقدام کنه. بعد از اون پرونده برای صلح و سازش به شورای حل اختلاف ارجاع و طرفین تشویق به زندگی با هم میشن. در صورت عدم نتیجه، پرونده به دادگاه خانواده ارسال میشه. دادگاه خانواده با برگزاری جلسه، دلایل و مدارک و اظهارات تعیین کننده طرفین را بررسی و نظر خود را در قالب رأی صادر میکنه. اگر نظر قاضی منفی باشد در مراحل بعدی (تجدیدنظر و دیوان عالی کشور) می تونیم به این رأی اعتراض کنیم.
عدم اثبات عسر و حرج و طلاق از طرف خانم
در صورتیکه خانم در دادگاه نتونه هیچ کدوم از موارد وجود عسر و حرج در زندگی مشترک رو ثابت کنه و به هیچ وجه تمایل به ادامه زندگی مشترک نداشته باشه به ناچار باید تمام حقوق مالی خودش رو به آقا ببخشه و با این بخشش تنفر خودش از آقا رو ثابت کنه در اینصورت بصورت یک طرفه و بدون رضایت شوهر طلاق میگیره.
مهریه در طلاق از طرف خانم
این عقیده در بین عموم وجود داره که اگر طلاق به درخواست خانم باشه باید مهریه بخشیده بشه ولی همچین موضوعی صحت نداره. شاید در عمل خانم برای داشتن حق دیگری مثل حق حضانت فرزندان مشترک یا هر توافق دیگه ای با آقا در نهایت مهریه خودش رو ببخشه اما این ربطی به ذات طلاق و ارتباط اون با مهریه نداره و خانم به محض وقوع عقد مالک مهریه میشه و آقا بدهکار به خانم. نوع طلاق هم تأثیری در این قاعده کلی نداره. طلب خانم در این مورد هم جز طلب های ممتازه و قبل از سایر بدهی های آقا قابل وصوله.
وکیل طلاق از طرف زن
شاید با دیدن این عنوان با خودتون بگید: باز هم تبلیغ! چقدر خودشیفته! بله درسته، راست میگید! خب اینجا سایت ماست و طبیعه ما خودمون رو تبلیغ کنیم اما قطعاً این تبلیغ با دانش و تخصصمونه و تصمیم نهایی هم با شماست. این مقدمه رو گفتیم که بگیم حالا یا با ما یا بدون ما، برای پرونده ها و موضوعات حقوقیتون وکیل بگیرید یا حداقل از مشاوره یک وکیل استفاده کنید. مطمئن باشید هزینه ای که به وکیل پرداخت میکنید ارزش زمان و آرامش شما رو داره. به جرأت میشه گفت وکیل متخصص در دعاوی طلاق هم زمان رسیدن به نتیجه رو برای شما خیلی کوتاهتر میکنه و مهمتر از اون با وجود یک وکیل شاید نیازی به حضور شما در هیچکدام از مراحل نباشه.
طلاق در ایام بارداری
آیا در ایام بارداری خانم، امکان طلاق وجود داره؟ بله هیچ منع قانونی در این مورد وجود نداره اما مدت عده، یعنی مدتی که برای خانم امکان ازدواج مجدد وجود نداره، تا زمان دنیا اومدن فرزنده.
آیا بعد از طلاق، خانم و آقا میتوانند دوباره به زندگی مشترک بازگردند؟
بله، آقا و خانم هر زمان با توافق یکدیگه میتونند زندگی مشترک خودشون رو دوباره آغاز کنند اما در یک نوع از طلاق یعنی طلاق رجعی، اراده آقا برای بازگشت به زندگی مشترک کافیه و در ایام عده طلاق که سه ماه و ده روزه آقا میتونه بدون هیچ تشریفات خاصی حتی خوندن دوباره صیغه عقد ازدواج به زندگی مشترک برگرده و رضایت خانم در این مورد تأثیری نداره.
این مقاله به دنبال پاسخ دادن به این پرسش ها بود:
مراحل انجام طلاق به درخواست آقا چیست؟
داوری در طلاق چیست؟
گواهی عدم امکان سازش چیست؟
مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش چند ماه است؟
حقوق مالی خانم در زندگی مشترک شامل چه مواردی است؟
مدارک لازم برای اجرای صیغه طلاق و ثبت رسمی طلاق در دفترخانه طلاق چیست؟
موارد و شرایط طلاق از طرف خانم چیست؟
طلاق به درخواست خانم با داشتن حق طلاق به چه صورت است؟
انجام طلاق به درخواست خانم شامل چه مراحلی است؟
آیا با عدم اثبات عسر و حرج خانم در دادگاه میتوان باز هم طلاق گرفت؟
رابطه مهریه با درخواست طلاق از طرف خانم چیست؟
نظرات مشتریان
ثبت نظرهنوز نظری ثبت نشده!!
شما اولین نفری باشید که نظرش رو ثبت میکنه.
فرم ارسال نظر