مهریه، حق مالی زن هست که به محض خونده شدن صیغه عقد به زن تعلق می گیره و به صورت دین و طلب زن بر گردن شوهر هست. حال، اگر شوهر فوت کنه، اصل اینه که مرد مهریه همسرش را پرداخت نکرده و باید مهریه از اموال و دارایی مرد پرداخت بشه. اگر مرد در زمان حیات، مهریه را پرداخته باشه، ورثه باید این موضوع را ثابت کنند، در غیر این صورت؛ چون مهریه از دیون ممتاز است و اولویت داره، اول مهریه زن همراه با سایر بدهکاری های شوهر پرداخت میشه و مابقی بین وراث تقسیم میشه.
توجه کنید که مهریه زن، جدا از ارثی است که به او تعلق می گیره.
روند گرفتن مهریه زن بعد از فوت شوهر
اجراییه ثبت: چون سند ازدواج، یک سند رسمی است، زن میتونه، از طریق صدور اجراییه مهریه خودش را دریافت کنه. زن، باید با قباله ازدواجش به دفترخانه محل ثبت عقد بره و تقاضای صدور اجراییه کنه و پس از آن به واحد اجرای ثبت مراجعه کنه و اموال همسرش را معرفی کنه و درخواست پرداخت مهریه را داشته باشه. اجرای ثبت، این اجراییه را به وراث ابلاغ می کنه تا مهریه همسر مرد را پرداخت کنند. در صورتی که ورثه ظرف مدت ده روز از دریافت ابلاغیه مهریه او را پرداخت نکردند، ترکه مهر و موم و توقیف می شه و در صورتی که اموالی برای توقیف وجود نداشته باشه، زن پس از دریافت یک گواهی از اداره ثبت ، می توانه از طریق دادگاه اقدام کند.
دادگاه: اگر زن نتوانه از طریق اجرای ثبت، مهریه خود را بعد از فوت شوهر دریافت کنه، باید دادخواست خود را به دادگاه خانواده بده. هزینه دادرسی، مبلغ سه و نیم درصد از کل مبلغ مهریه است که باید پرداخت بشه و دادخواست به طرفیت ورثه متوفی داده میشه اما مهریه از اموال متوفی پرداخت میشه و نیاز نیست ورثه از اموال خودشون مهریه زن را پرداخت کنند؛ فقط چون مهریه و نفقه از دیون ممتاز هست بر بقیه طلب ها و طلبکاران ارجح است.
مهریه به نرخ روز
اگر مهریه زن، پول نقد باشه، بر اساس شاخص تورم تا سال فوت شوهر، محاسبه میشه و مبلغ روز از اموال مرد پرداخت میشه اما اگر مهریه اموال منقول یا غیر منقول که با تورم تغییر میکنند باشه،مثل سکه و طلا یا زمین؛ عین این اموال به زن تعلق می گیره.
بر اساس قانون کشور ما، زن در حالت عادی از عین اموال غیرمنقول ارث نمی بره و در اصل از قیمت کل آن سهمی که به او تعلق می گیرد ارث میبرد، اما اگر مهریهی زن اموال غیر منقول مثل سکه، پول و ... باشه؛ عین مال غیر منقول به او ارث میرسه.
مهریه زن در عقد موقت پس از فوت شوهر
مهریه زن در عقد دائم و موقت با هم فرقی نداره و هر دو جزو دیون مرد است و باید پرداخت بشه، فقط اگر عقد موقت، رسما ثبت نشده باشه، زن نمیتونه از طریق اجراییه ثبت اقدام کنه و باید به دادگاه مراجعه کنه زیرا اجراییه ثبت برای اسناد رسمی است.
مهریه زن دوم بعد از فوت شوهر
زن دوم هم در گرفتن مهریه بعد از فوت شوهر هیچ تفاوتی با زن اول نداره و حتی اگر زن دوم دائمی هم نباشه، باز هم مهریه کامل زن از اموال متوفی پرداخت میشه. مهریه زن اول هیچ ارجحیتی بر مهریه زن دوم نداره و هر دو جزو دیون ممتاز مرد هست که باید پرداخت بشه.
آیا می توان از دیه مرد فوت شده، مهریه را وصول کرد؟
دیه، جزو اموال و دارایی متوفی محسوب می شود و وراث می توانند به عنوان سهم الارث، دیه را بین خودشان تقسیم کنند و همینطور، زن میتونه، مهریه خودش را از دیه بگیره.
اگر مرد قبل از رابطه زناشویی با همسرش فوت کند، آیا مهریه به زن تعلق می گیرد؟
اگر مرد پیش از این که با همسرش رابطه زناشویی داشته باشه، فوت کنه، همه مهریه به زن تعلق می گیره و این مورد مانند طلاق نیست که در آنجا نصف مهریه به زن تعلق میگرفت.
برای اطلاعات بیشتر در مورد مهریه میتوانید به مقاله وصیت و ارث مراجعه کنید.
نظرات مشتریان
ثبت نظرهنوز نظری ثبت نشده!!
شما اولین نفری باشید که نظرش رو ثبت میکنه.
فرم ارسال نظر