کلاهبرداری

کلاهبرداری
کلاهبرداری

از حق نگذریم بعضی از جرایم خیلی حرفه ای طراحی و برنامه ریزی میشن و نقشه دقیق و بی نقصی دارن و تازه زمانی فرد متوجه میشه که قربانی یک جرم شده که مالی رو از دست داده و به جای اون چیزی دریافت نکرده، در واقع زمانی که جرم تموم شده و قبل از اون حتی یک سر سوزن گمان بد نسبت به مجرم نداشته و بر عکس بهش اعتماد صد درصدی داشته حتی بیشتر از خودش!

کلاهبرداری هم جز این جرایمه و معروفه به جرم یقه سفیدها. یعنی توسط افرادی انجام میشه که به صورت صوری و غیرواقعی خودشون رو دارای مقام یا جایگاهی بالاتر از یک فرد عادی نشون میدن و موضوع رو طوری جلو میبرن که هر فرد معمولی بهشون اطمینان میکنه. به قول یکی از اساتید حقوق  بعضی از کلاهبرداری ها طوری طراحی می­شن که فریب نخوردن در برابر کلاهبردار نوعی حماقته و اگر نسبت به کلاهبردار بدبین باشیم بقیه به سالم بودن عقل ما شک میکنن.

 جالبه  بدونید یکی از باحال ترین کلاهبرداری های دنیا فروش برج ایفل بوده، شخصی به اسم ویکتور لوستیگ در زمان جنگ جهانی دوم، توی روزنامه میخونه که برج ایفل نیاز به تعمیر اساسی داره و هزینه این کار برای دولت کمرشکنه. با همین مطلب اون به فکر فروش برج ایفل افتاد؛ اسناد و مدارکی آماده کرد و خودش را به عنوان معاون وزیر پست و تلگراف جا زد و با نامه‌هایی با سربرگ جعلی، شش تاجر آهن معروف را به جلسه­ دولتی و محرمانه در هتل دکریلون که محلی شناخته شده برای قرارهای دیپلماتیک و مهم بود، دعوت کرد و تونست یکی از اونها رو فریب بده و برج ایفل رو به اون بفروشه. راستش من دوست داشتم همچین ذهن خلاق و نترسی داشته باشم، شما چطور؟

 چیزی که مشخصه اینه که رفتار کلاهبردار باید طوری باشه که اعتماد قربانی خودش رو جلب کنه و قربانی خودش با دست خودش مال نازنینش رو در اختیار کلاهبردار قرار بده. حالا یک سوال؛ گفتن یک سری دروغ که با اونها اعتماد قربانی جلب شده برای تحقق این جرم کافیه؟ پاسخ منفیه. این دروغ ها باید همراه با رفتارهایی باشه که درستی اون دروغ ها رو تأیید کنن. یعنی چه طور؟ یعنی مثلاً من به شما میگم من یک قاضی بازنشسته ام این کافیه؟ نه، باید مثلاً یک کارت از توی جیبم دربیارم که نشون میده من قاضی بودم یا مثلاً  نقشه رو طوری جلو میبرم که شما و من با هم از جلوی یکی از مجتمع های قضایی رد میشیم بعد سربازی که دم دره به من سلام میده و جوری جلوه میده که من قاضی بودم و اون منو میشناسه. در این صورت اگر اعتماد شما جلب شد و مالی به من دادین کلاهبرداری انجام شده. حتی ممکنه کلاهبردار برای اینکه اعتماد شما رو جلب کنه مجبور باشه از جیب خودش هزینه کنه. مثلن در یک مورد کلاهبرداری از یکی از بازیگر سینما، شخص کلاهبردار خودش رو دارای روابط بسیار نزدیک با یکی از فرماندهان نیروی انتظامی معرفی می­کنه و ادعا میکنه من به واسطه این دوستی میتونم تمام خلافی ماشین رو پاک کنم. بازیگر معروف هم  این حرف را نمی­پذیره و برای امتحان، پرینت خلافی ماشینش رو به شخص می‌ده و می‌­گه اگر با فلانی دوست هستی خلافی ماشین من رو پاک کن. شخص کلاهبردار خلافی را شخصا پرداخت و اعلام می کنه فرمانده به درخواست من این کار رو کرده بعد از اون اعتماد بازیگر جلب میشه  و کار بزرگتری از کلاهبردار می­خواد. شخص کلاهبردار هم مبلغ هنگفتی میگیره و متواری می‌شه.

مرحله آخر کامل شدن کلاهبرداری، دادن مال به کلاهبردار و بردن اونه. یعنی اول کلاهبردار یک کارهایی میکنه که اعتماد شما رو جلب کنه بعد شمای از همه جا بی خبر فریب میخورین و مالتون رو به کلاهبردار میدین و بعد هم خداحافظ و دیگه هیچ خبری از کلاهبردار نیست.  به خاطر همین برای اینکه بتونیم وقوع این جرم رو ثابت کنیم باید بتونیم حداقل وجود این مراحل رو ثابت کنیم:

توسل به وسایل متقلبانه (حیله و تقلب)

فریب دیگری

بردن مال دیگری

 هر چی جزییات یک جرم بیشتر میشه اثباتش هم سخت تر میشه چون باید جز جز اون ثابت بشه کلاهبرداری هم از این لحاظ جز جرایم سخته. مثلاً همین بحث فریب خوردن، ممکنه قاضی بگه موکل شما ساده بوده و فریب خورده، ما اینجا به عنوان وکیل باید بتونیم ثابت کنیم که مردم عادی اگر با همچین سناریویی مواجه بشن فریب میخورن و قاضی رو باید قانع کنیم. اگر سراغ شکایت تحت عنوان کلاهبرداری رفتین تنهایی اقدام نکنید، حتما از یک وکیل کمک بگیرین، اثباتش کمی سخته. یا اگر وکیل دوست ندارین که کار خیلی بدی میکنین قبلش هر طور شده حتی به سختی یک جلسه مشاوره با وکیل داشته باشین بعد تصمیم نهایی رو بگیرین.

صور خاص و جرایم شبیه به کلاهبرداری

بعضی از جرایم، کلاهبرداری نیستن و همه عناصر تشکیل دهنده کلاهبرداری رو ندارن اما از لحاظ مجازات، مثل کلاهبرداری هستن و مجازات مشابهی دارن، برای کسی هم که سراغ شکایت کیفری میره مهم نتیجه است حالا اسم این جرم هر چی باشه فرقی نداره. برای همین موضوعی که شاید شما اونو کلاهبرداری بدونید اصلن کلاهبرداری نباشه و یک جرم دیگه باشه، با این شرایط چاره ای ندارین جز اینکه نصیحت ما رو جدی بگیرین و وکیل بگیرین.

بعضی از این جرایم اینها هستند:

انتقال مال غیر

تدلیس در معاملات دولتی

تبانی برای بردن مال غیر

کلاهبرداری در مسایل مربوط به ثبت ملک

کلاهبرداری در شرکتهای تجاری

کلاهبرداری رایانه ای

بین این لیست با توجه به شرایط موجود شاید بد نباشه کمی در مورد کلاهبرداری رایانه ای بیشتر بدونیم.

کلاهبرداری رایانه­ ایی

عمده تفاوت کلاهبرداری عادی با کلاهبرداری رایانه ای در این موضوعه که در کلاهبرداری عادی کلاهبردار به دنبال فریب دادن یک شخصه اما در کلاهبرداری رایانه ای سیستم های پردازش داده و سامانه های رایانه ای هدف قرار می گیرند و به نوعی در کارشون اختلال ایجاد میشه و اگر بخواد راحت تر بگیم به جای شخص واقعی، رایانه فریب میخوره و کلاهبردار مال یا منفعت یا خدمات و امتیازات مالی به دست میاره.

به این مثالها دقت کنید:

اگر فرد "الف" با تقلب و توسل به اسبابی فرد "ب"رو فریب بده و فرد "ب" از طریق عابر بانک پول به حساب "الف" بریزه، کلاهبرداری ساده اتفاق افتاده و کلاهبرداری رایانه­ ای نیست.

فرد "الف" متوجه رمز کارت فرد "ب" می­شه و با رفتن به عابر بانک، رمز "ب" رو می­زنه و از حساب اون به هر حسابی که مد نظرش هست پول انتقال می­ده؛ "الف" اینجا سامانه رایانه ­ای رو فریب داده زیرا سامانه تصور می­کنه صاحب اصلی حساب اونه و جرم کلاهبرداری رایانه ­ای محقق شده.

تفاوت بعدی در مورد بردن ماله، در کلاهبرداری عادی حتماً باید مالی برده بشه اما در کلاهبرداری رایانه ای نیازی به بردن مال نیست همین که فرد با هک سیستم های رایانه ای برای خود منفعت یا خدماتی ایجاد کنه کلاهبرداری رایانه ای محقق شده مثلاً فرد با هک سیستم های اینترنت بی سیم شما بتونه از اینترنت شما استفاده کنه، یا با هک سیستم های بانک برای خود امتیاز وامی فراهم کنه در این دو حالت با اینکه مالی برده نشده اما جرم کلاهبرداری رایانه ای اتفاق افتاده.

به طور خلاصه جرم کلاهبرداری عادی یا ساده و کلاهبرداری رایانه ای تنها در عنوان مشترکن اما نحوه اثبات و مصادیق اونها با هم متفاوته.

در چند سال اخیر موارد کلاهبرداری رایانه ای خیلی گسترش پیدا کرده و زیاد شده، مراقب باشید و جمله معروف "بر روی لینک های ناشناس کلیک نکنید" رو جدی بگیرید.

 اینها را گفتیم که بدونید کلاهبردارا معمولاً خیلی باهوشن و اگر مورد کلاهبرداری قرار گرفتین خودتون رو سرزنش نکنین که چقدر ساده اید، اگر این اتفاق برای شما افتاد زمان غصه خوردن و سرزنش کردن خودتون نیست. عزم خودتون رو جزم کنین تا بتونین حقوق از دست رفته خودتون رو از شخص کلاهبردار دریافت کنین خیالتون راحت قانونگذار هم طرف شماست  و اصلن از کلاهبردارا خوشش نمیاد و مجازات سنگینی براشون در نظر گرفته. برای راهنمایی در این زمینه و آشنایی بیشتر با کلاهبرداری می تونین در سایت وکیل نگیر مشکل خودتون رو با ما مطرح کنین با پر کردن فرم مشاوره پایین صفحه یا بقیه راههای ارتباطی ما.

 

نظرات مشتریان

ثبت نظر

هنوز نظری ثبت نشده!!
شما اولین نفری باشید که نظرش رو ثبت میکنه.