بازنشستگان

بازنشستگان

وقتی فردی به دلایلی مثل کهولت سن، از کار افتادگی، ابتلا به بیماری خاص و دیگر قادر به ادامه کار نیست، بازنشسته می‌شود. طبق قوانین تامین اجتماعی، فرد بیمه شده بعد از بازنشستگی می‌تواند تا آخر عمر خود حقوق باز نشستگی بگیرد و  حتی پس از فوت بازنشسته، در صورت واجد شرایط بودن اعضای خانواده، می‌توانند حقوق وی را دریافت کنند.

البته توجه داشته باشید که سن باز نشستگی بسته به نوع شغل، میزان سختی کار، جنسیت فرد و شرایط جامعه متفاوت است. معمولا این بازه زمانی بین ۲۰ تا ۳۰ سال است.

 

شرایط و قوانین بازنشستگی

اولین شرط بازنشستگی در حالت کلی این است که فرد بیمه شده سابقه کاری بین ۳۰ تا ۳۵ سال داشته باشد و معمولا سن فرد شاغل بیمه شده بین ۵۵ تا ۶۵ سال باشد، البته شرایط بازنشستگی برخی از شغل‌‌ها نظیر عضو بودن در هیئت علمی دانشگاه‌ و انجام قضاوت در دیوان عالی کشور متفاوت است و فرد می‌تواند تا سن ۷۰ سالگی به کار خود ادامه دهد.

 البته در قانون اساسی سن باز نشستگی مردان ۶۰ سالگی و برای زنان ۵۵ سالگی است. بر اساس این قانون اگر شخصی با حداقل ۲۰ سال سابقه کاری و بیمه به این سن برسد؛ می‌تواند بازنشسته شود. نکته ایی که باید با آن توجه شود این است که تنها کارگر مجاز به تقاضای باز نشستگی می‌باشد و کارفرما فقط زمانی می‌تواند کارگر را بازنشسته نماید که سن کارگر پنج سال بیشتر از سن مقرر شده باشد.

قوانین مربوط به حقوق بازنشستگی برای مردان:

  • افراد ۶۰ ساله و بیمه شده در صورت برخورداری از سابقه کاری ۲۰ ساله، می‌توانند با حداقل حقوق پایه وزارت کار یا بیشتر از این مبلغ بازنشسته شوند.
  • اگر افراد دارای ۶۰ سال سن سابقه کاری کمتر از ۲۰ سال داشته باشند؛ حقوق باز نشستگی آنها بر اساس تعداد سال‌هایی که حق بیمه را پرداختند محاسبه می‌شود.
  • در صورتی که فرد کمتر از ۱۰ سال سابقه کار همراه با بیمه داشته باشد؛ مجاز به خرید باز نشستگی و دریافت حقوق معادل ماهانه ۱۰ روز کاری است.
  • اگر فرد بیمه شده ۵۰ سال سن و ۳۰ سال بیمه داشته باشد؛ می‌تواند با دریافت حقوق کامل به صورت ماهانه بازنشسته شود.
  • مطابق با قوانین مربوط به حقوق بازنشستگی، اگر فرد بیش از ۳۵ سال بیمه داشته باشد؛ بدون شرط سنی بازنشسته و مجاز به دریافت حقوق کامل بازنشستگی می‌شود.

 بر اساس همین قانون، حداکثر سابقه بیمه قابل قبول ۳۵ سال است و بیشتر از این میزان جزو سابقه خدمت فرد محسوب نمی‌شود. به بیان دیگر حتی برای ۴۰ سال خدمت نیز فقط ۳۵ سال خدمت محاسبه می‌شود.

قوانین مربوط به حقوق بازنشستگی برای زنان

  • اگر بانوی کارمند دارای ۴۵ سال سن و ۳۰ سال سابقه بیمه باشد؛ مجاز به بازنشسته شدن و دریافت حقوق کامل بازنشستگی می‌باشد.
  • در صورتی که فرد ۵۵ سال سن و حداقل ۲۰ سال سابقه بیمه داشته باشد؛ مشمول قانون باز نشستگی خواهد شد.
  • بانوان ۴۲ ساله و دارای ۲۰ سال سابقه بیمه مشمول قانون کار می‌شوند.
  • افرادی که دارای ۳۵ سال سابقه بیمه و خدمت هستند؛ بدون برخورداری از شرط سنی می‌توانند بازنشسته شوند و حقوق کامل دریافت نمایند.
  • همچنین در شرایطی که فرد تحت پوشش بیمه معلول عادی است؛ اگر ۴۵ سال سن و ۲۰ سال سابقه بیمه داشته باشد می‌تواند درخواست باز نشستگی نماید.
  • در صورتی که کارمند ۵۵ ساله و حداقل ۱۰ سال سابقه داشته باشد؛ می‌تواند درخواست بازنشستگی کند.

قانون بازنشستگی در شرایط سخت و آسیب‌زا

افرادی که در موقعیت‌های دشوار و خطرناک مشغول به کار هستند، از قانونی دیگر برای باز نشستگی برخوردارند. طبق این قانون، در صورتی که افراد شاغل در مشاغل دشوار و آسیب‌زا طی ۲۰ سال به صورت ادواری یا ۲۵ سال متوالی، مبلغ بیمه را پرداخت نموده باشند؛ بدون شرط سنی می‌توانند برای بازنشستگی اقدام نمایند.

بنابراین می‌توان گفت که کمترین سن بازنشستگی برای زنان در این شرایط ۴۵ و برای مردان ۵۰ سال است. همچنین قانون باز نشستگی ۲۵ سال همراه با دریافت ۳۰ روز حقوق یکی دیگر از تسهیلات و قوانین تصویب شده برای افراد بازنشسته کشوری است. این افراد می‌توانند باقی مانده بیمه خود را با ۲۵ سال سابقه کار خریداری کرده و با دریافت حقوق ۳۵ روز بازنشسته شوند.

توجه داشته باشید به کارگیری افرادی که در اجرای قوانین و مقررات مربوطه بازنشسته یا بازخرید شده یا بشوند، در دستگاه‌های اجرایی و کلیه دستگاه‌هایی که به نحوی از انحاء از بودجه عمومی کل کشور استفاده می‌کنند، ممنوع است

 

صندوق بازنشستگی کشوری

 از سازمان‌های دولتی ایران است که وظیفه خدمات‌رسانی به بازنشستگان دولت را برعهده دارد و زیر نظر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اداره می‌گردد. اداره امور بازنشستگی و از کار افتادگی، اجرای قوانین و مقررات مربوط به بازنشستگی، اجرای مصوبات شورای سازمان بازنشستگی کشوری نمونه‌هایی از مسئولیت‌های این سازمان است. صندوق بازنشستگی در ۳۱ استان کشور دارای نمایندگی فعال بوده بطوری‌که کلیه امور مربوط به بازنشستگان و موظفین در همان استان انجام می گیرد.

مشمولین مقررات صندوق بازنشستگی کشوری :

  1. مستخدمین رسمی مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری
  2. مستخدمین رسمی مشمول آئین‌نامه استخدامی اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی
  3. قضات قوه قضائیه و دادگستری مشمول مقررات استخدامی قضات
  4. مستخدمین رسمی (کادر سیاسی) وزارت امورخارجه مشمول مقررات استخدامی وزارت امورخارجه
  5. مستخدمین ثابت شهرداری‌های سراسر کشور به استثناء شهرداری تهران .
  6. مستخدمین پیمانی دستگاه‌های اجرایی (متقاضی استفاده از مقررات بازنشستگی و وظیفه صندوق بازنشستگی کشوری)
  7. خویش‌فرمایان (مستخدمین بازخریدی وزارت راه وترابری و ماده ۱۴۷ قانون برنامه چهارم توسعه)

 

وظایف سازمان:

  • اداره امور بازنشستگی و از کار افتادگی و وظیفه وراث مستخدمین مشترک صندوق بازنشستگی کشوری و کارکنان شرکت‌های دولتی و شهرداریهای کشور
  • اجرای قوانین و مقررات مربوط به بازنشستگی و وظیفه و تهیه آئین‌نامه‌های اجرائی سازمان
  • اجرای مصوبات شورای سازمان بازنشستگی کشوری
  • تهیه و اجرای طرحهای بهره‌برداری از وجوه صندوق بازنشستگی کشوری و کوشش در جهت خودکفائی آن
  • تهیه و تنظیم بودجه جاری سازمان بازنشستگی کشوری و بودجه عملیاتی و برنامه عملکرد صندوق بازنشستگی کشوری
  • انجام کلیه اقدام‌های لازم به منظور حفظ حقوق بازنشستگان و وظیفه بگیران و متناسب ساختن دریافتی آنان با افزایش هزینه‌های زندگی
  • حفظ حقوق صندوق بازنشستگی کشوری و انجام کلیه امور حقوقی و دعاوی مربوط به صندوق
  • ارائه گزارش عملکرد و ترازنامه سالانه هر یک از صندوقها و تراز تلفیقی سازمان بازنشستگی کشوری به شورای صندوق

طرف دعاوی بازنشستگان

بنا به موضوع دعاوی، بازنشستگان گاهی سازمان امور بازنشستگان را طرف دعوا قرار میدهند و گاهی به طرفیت سازمان تامین اجتماعی طرح دعوا میکنند.

توجه کنید، دعاوی بازنشستگی باید به طرفیت سازمان متبوع مستخدم و سازمان بازنشستگی کشوری طرح گردد.

شکایت به دیوان عدالت اداری

زمانی که افراد حقیقی و حقوقی در خصوص دریافت حق و حقوق خود دچار مشکل شوند و یا از آیین نامه های این سازمان متضرر شوند، می توانند در دیوان عدالت اداری شکایت را مطرح نمایند.

شکایت از تأمین اجتماعی و رسیدگی به این شکایات در دیوان عدالت اداری به این صورت است که پرونده باید در شعب این دیوان حاضر شود. برای اعتراض از تصمیمات سازمان تأمین اجتماعی ابتدا باید به ریاست شعبه تأمین اجتماعی مراجعه نماید و اگر پاسخی دریافت نشد به اداره کل تأمین اجتماعی استان مراجعه نماید.

درصورتی‌که هرکدام از کارکنان یک مجموعه  معترض باشند که در سازمان تأمین اجتماعی حقی ضایع‌شده است می‌توانند تخلف رخ‌داده شده را به دیوان عدالت اداری ابراز نمایند.