شرکت ها

در حقوق دو نوع شخصیت وجود داره؛ شخصیت حقیقی و شخصیت حقوقی. شخصیت حقیقی انسانها و شخصیت حقوقی شامل شرکت ها، انجمن ها، نهادها و ... هستند. اگر بخواهیم شخصیت حقوقی رو کمی ساده تر توضیح بدیم، در واقع وقتی چند شخص با هدف واحد و مشخصی کنار هم قرار میگیرند ممکنه قانونگذار ورای این افراد به جمع اونها شخصیت مستقلی بده و اینطوریه که شخصیت حقوقی ایجاد میشه. تأسیس خیلی جالبیه و باعث میشه هدف از جمع شدن اشخاص در کنار هم مهم باشه ممکنه اشخاص این جمع تغییر کنه اما تا زمانی که کارکرد و هدف شخصیت حقوقی پابرجاست این شخصیت به حیات خودش ادامه میده. شخصیت حقوقی اقامتگاه و مسئولیت و ... مستقل داره. در قانون کشور ما شرکت ها دارای شخصیت حقوقی هستند.

 

موردی که اینجا برای ما اهمیت بیشتری داره اینه که با توجه به این موضوع شرکت ها می تونند طرف دعوا قرار بگیرند یا طرح دعوی علیه اشخاص حقیقی یا حقوقی انجام بدند. شرکت میتونه علیه سهامدارانش یا افراد ثالث خارج شرکت اقدام به طرح دعوی کنه یا بالعکس توسط اشخاص ثالث یا سهامدارانش خوانده دعوی قرار بگیره. این دعاوی میتونه حقوقی یا کیفری باشه.

شکایت کیفری از شرکت (شخص حقوقی):

کمی عجیب به نظر میرسه و تصورش سخته که شخصیت شرکت خودش مرتکب جرمی بشه مثلاً اگر بگیم فلان شرکت کلاهبرداری کرده شاید منطقی تر به نظر برسه که بگیم مدیران شرکت کلاهبرداری کردند و از اونها شکایت کنیم این حرف درسته اما قانونگذار به مجرمین اجازه نمیده نهادهای قانونی رو جایی برای اعمال مجرمانه خودشون قرار بدند و اگر جرمی که مدیران انجام دادند شرایطی داشته باشه شرکت هم مسئولیت کیفری داره و مجازات در انتظارشه. البته طبیعیه که مجازات شخصیت های حقوقی متفاوت از انسانهاست. ممکنه یک جرم برای شرکت مجازات جزای نقدی داشته باشه اما برای یک شخص حقیقی زندان و این کاملاً پذیرفتنیه. در قانون مجازات اسلامی اصل بر مسئولیت شخص حقیقی و مدیران شرکته و شخص حقوقی در صورتی دارای مسئولیت کیفریه که نماینده قانونی شخص حقوقی به نام یا در جهت منافع اون مرتکب جرمی بشه.

دقت کنید مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی مانع مسئولیت اشخاص حقیقی مرتکب جرم نیست یعنی اگر جرمی به نام شرکتی صورت بگیره هم شرکت مجازات میشه و هم مدیر یا کارمند مرتکب و مجازات شرکت مانع از اون نیست که فرد مرتکب به سزای عملش نرسه مثلا در جرم ورشکستگی به تقصیر هم مدیر شرکت مجازات میشه و هم شرکت و مجازات شرکت اینه که پس از تصفیه منحل میشه و در واقع به زندگیش خاتمه داده میشه.

دعاوی حقوقی بر علیه شرکت:

 هر دعوایی رو که علیه اشخاص حقیقی میشه مطرح کرد به غیر از دعاوی ای که مربوط به ذات انسانه میتونیم علیه شرکت هم مطرح کنیم. بعضی از دعاوی  هم خاص شرکت ها هستند مثل ابطال صورتجلسات شرکت یا انحلال شرکت و ... .

برای رسیدگی به بعضی از دعاوی مربوط به شرکت ها شعب ویژه ای ایجاد شدند که به طور تخصصی به موضوع رسیدگی میکنند. با توجه به رویه موجود گرفتن حکم به انحلال شرکت با سختی بیشتری همراهه و محاکم تا جای ممکن سعی میکنند شخصیت حقوقی شرکت ها رو زنده نگه دارند.

دعوی شرکت علیه سهامداران یا اشخاص ثالث:

از موارد این دعوا می توان به زمانی اشاره کرد که سهامدار یا ثالث موجب بروز خسارت به شرکت بشه یا به شرکت بدهکار باشه یا سهامدار با کار خود باعث کاهش ارزش سهام بشه یا اینکه مدیران شرکت معاملات باطلی انجام بدند که در تمام این موارد نماینده حقوقی شرکت با ثبت شکواییه یا دادخواست اقدام به طرح دعوی علیه سهامداران یا ثالث میکنه.

مشاوره حقوقی برای شرکت ها:

شرکت ها امور جاری زیادی از جمله استخدام نیرو، تنظیم قرارداد، تنظیم صورتجلسات، مسئولیت مدیران و ... دارند که برای همه این موارد داشتن مشاور حقوقی کار رو حرفه ای تر و آسون تر میکنه. ما در وکیل نگیر چه به صورت موردی و چه به صورت مستمر این خدمات رو پوشش میدیم و با توجه به حجم کار شرکت ممکنه حتی کارشناس ثابتی رو در محل شرکت مستقر کنیم.

در هر کدوم از موارد بالا نیاز به راهنمایی و اطلاعات بیشتر داشتید میتونید با ما تماس بگیرید یا فرم مشاوره زیر رو پر کنید، در اولین زمان ممکن با شما تماس گرفته خواهد شد.