مالیات

مالیات

مالیات، مفهومی آشنا برای اکثر ماست، و چه کارمند بخش دولتی باشیم که از حقوق کسر میشود چه کارمند بخش خصوصی باشیم که کارفرما از حقوق کم میکند و به حساب دولت میریزد (البته سقف مبلغی دارد که در ادمه توضیح میدهیم)، چه خویش فرما باشیم که بر مبنای اظهارنامه مالیاتی که هر ساله پر میکنیم پرداخت میشود.

مالیات بخش بزرگی از درآمد دولت است و به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم می باشد که در ادامه توضیح خواهیم داد. نمونه مالیات مستقیم میشه به مالیات بر ارث و نمونه مالیات غیر مستقیم به مالیات بر ارزش افزوده میشه اشاره کرد.

در خیلی از کشورها، مالیات درصد زیادی از حقوق افراد را شامل میشه، مثلا در آلمان، هر فرد مجرد باید 35 درصد از درآمدش را به عنوان مالیات بپردازه و از آنجا که سیستم مالیاتی خیلی شفافی دارند هیچ راه پنهان کاری وجود نداره و این مبلغ باید پرداخت بشه.

مالیات بر درآمد

 مالیات بر درآمد، مالیاتی است که دولت بر درآمد اشخاص (حقیقی و حقوقی) با درصد مشخصی که هر سال در قانون برنامه و بودجه تعیین میشه، اعمال می‌کنه.

طبق قانون مالیات بر درآمد، همه اشخاص حقیقی و حقوقی باید در پایان سال مالی هر سال است، اظهارنامه مالیاتی را پر کنند که گزارشی از درآمد و هزینه های مجموعه خودشون هست و به سازمان امور مالیاتی ارسال میشه. سازمان هم با محاسبه سود خالص مجموعه در یک سال مالی و کسر معافیت های مالیاتی ، درصدی را به عنوان مالیات اعلام میکنه و فرد موظف به پرداخت است.

مشمولین مالیات

  1. کلیه حقوق‌بگیران و مزدبگیران نسبت به حقوق و دستمزد خود.
  2. کسبه و اصناف و صنعتگران.
  3.  بازرگانان و کسانی که از هر نوع عملیات بازرگانی تحصیل درآمد می‌نمایند.
  4.  صاحبان حرف و مشاغل آزاد از قبیل وکلاء دادگستری - پزشکان - صاحبان دفاتر اسناد رسمی - مهندسین و امثال آنها.
  5. هر نوع شرکت یا شخصیت حقوقی که مرکز اصلی آن در ایران است نسبت به درآمد خود ولو آن که قسمتی از آن در خارجه تحصیل شده باشد‌و هر نوع شرکت یا شخصیت حقوقی که مرکز اصلی آن در خارجه بوده و در ایران دارای شعبه یا نماینده و امثال آن باشد نسبت به درآمدی که در ایران‌تحصیل می‌نمایند.
  6. صاحبان مستغلات و املاک مزروعی.
  7.  دارندگان درآمد سهام شرکتهای خارجی و سهم‌الشرکه شرکتهای با مسئولیت محدود خارجی.
  8. مقاطعه‌کاران و مستأجرین و صاحبان وسایل نقلیه
  9.  صاحبان درآمد معاملات رهنی و بیع و شرطی و استقراضی و نقل و انتقالات اموال غیر منقول و هر نوع درآمدهای اتفاقی از قبیل لاتار و‌بخت‌آزمایی و شرط‌بندی و حق عضویت در هیأتهای مدیره و بازرسان شرکتها و غیره.
  10. هر کس که در ایران اقامت داشته و درآمدی از خارجه تحصیل نماید.
  11. صاحبان هر نوع درآمدی که به طور مستمر یا اتفاقی در ایران به دست آید اعم از آن که ساکن ایران باشند یا خارجه.

نحوه محاسبه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است. در زیر به شرح هر کدوم میپردازیم: