مهندسان

هر فردی مسئول انجام کارهاشه و  اگر مسبب خسارتی بود، باید جبرانش کنه، حالا یا به حکم قانون یا به حکم وجدان. مهندسین هم از این قاعده مستثنی نیستند.

حقوق مهندسی، مجموعه قوانین و مقرراتیه که دانستنش برای مهندسین لازمه ، چون با ندانستن و رعایت نکردنش، عواقب زیادی براشون خواهد داشت.


این شرایط را در نظر بگیرید:

1- فرض کنید مهندسی در زمان گودبرداری با رعایت نکردن اصول، موجب خسارت به ملک مجاور بشه، خب در اینجا مسئول جبران خسارت خواهد.

2- مهندس ناظری که به غلط مهر تایید بر ایمنی ساخت بزنه و سالها بعد فردی در اثر ایمن نبودن، دچار حادثه بشه، اینجا هم مهندس حتی با وجود گذشت سالها از ساخت، باز هم مسئول خواهد بود.

3- در بهره برداری از معدن، مهندس مربوطه اصول گودبرداری یا ایمن سازی و تخلیه گاز معدنی که داخل زمین هست را انجام نده و خدای نکرده  معدن دچار ریزش بشه و کارگران بیچاره، گیر کنند که متاسفانه منجر به مرگ یا آسیب های جدی میشن و خب در بررسی های بعد حادثه، یقه مهندس گرفته میشه، چون جان آدمها خیلی محترمه و مسئول خسارت باید جوابگو باشه.

4- مهندس صنایعی که در کارخانه، طرح جایابی ادوات و دستگاهها را اشتباه داده و باعث تولید محصول بد و ضر مالی زیاد شده یا در جایابی یا در کنترل کیفیت فقط به محصول توجه کرده و نیروی کار و راحتیش یا راه فرار نیرو در هنگام حادثه را در نظر نگرفته،؛ در همه این موارد اون مهندس صنایع مسئوله و در بررسی و شکایت رئیس کارخانه باید تاوان بده.

پس دیدید که هر کوتاهی، ممکنه عواقب زیادی داشته باشه و مهندسی که این مسایل ندونه و رعایت نکنه، درگیر دادگاه و جبران خسارت میشه و همینطور اگر ندونه درصورت ایجاد  مشکل، چه جوری از خودش دفاع کنه یا قراردادش چه جوری بنویسه که مسئولیتش به اندازه کارش باشه و نه بیشتر، قطعا سابقه خوبی توی کارش براش نمیمونه.

قرارداد کار:

قرارداد کار، چه قرارداد کار دائم چه موقت، یکی از رایج ترین و پرکاربردترین قراردادهای حقوقیه که افراد زیادی، موقع استخدام نیروی کار یا استخدام شدن خودشون، ازش استفاده می کنند.

تعریف درستش اینه که قرارداد کار، یه قرارداد کتبی یا حتی شفاهی که به موجب اون، کارگر، درازای دریافت مبلغ مشخصی حقوق، برای مدت مشخصی که میتونه دائم یا موقت باشه برای کارفرما، کار بکنه.

فقط توجه کنید که منظور از کارفرما میتونه خود مهندس باشه و کارگر هم نیروی زیر دستش و یا اینکه کارفرما، صاحب پروژه یا رئیس کارخانه باشه و مهندس، نقش کارگر را در قرارداد کار داشته باشه. پس هر جا به کارگر و کارفرما اشاره کردیم، شما با توجه به رابطه خودتون در قرارداد کار تفسیرش کنید.

تمدید قرارداد کار:

تمدید قرارداد کار، یعنی ادامه و تجدید قرارداد کار موقت، با همان شرایط قرارداد قبلی و برای همان مدت معین است. فقط توجه کنید برای تمدید قرارداد، هر دو طرف، یعنی کارگر و کارفرما راضی به تمدید باشن و همینطور حقوق و مزایا باید به نرخ حداقل حقوق مصوب شورای عالی کار، برای سال جدید نوشته وپرداخت بشه.

با توجه به خسارت های گاهاً جبران ناپذیر که توجه نکردن به دستورالعمل های  قانون کار و آرای وحدت رویه صادره از  هیأت تخصصی و هیأت عمومی دیوان عدالت اداری ممکنه به بار بیاره ، بهتره در نوشتن قرارداد کار دقت کافی را به خرج بدید و از اهل فن کمک بگیرید و فکر نکنید یک کار ساده است. البته نگران نباشید، اگر دانش کافی برای انعقاد قرارداد کار  فنی و مهندسی را ندارید میتوانید این کار را به ما بسپارید، فقط کافیه خواسته هاتون را به ما بگید.

 

مسئولیت کارفرما:

در محیط کار همیشه ممکنه جدا از آنچه در قرارداد کار آمده ، حادثه ی دیگه ایی در محل کار رخ بده و باعث اختلاف بین کارگر ( منظور فرد استخدام شده است که باید کار انجام بده ) و کارفرما بشه، به همین خاطر، تأمین اجتماعی برای جلوگیری از این اختلاف ها، یک سری مقررات تکمیل کننده حمایتی برای جبران خسارت تعیین کرده؛ مثل اینکه مسئولان و کارفرمایان وظیفه دارند بر اساس مصوبات شورای عالی حفاظت فنی برای تأمین حفاظت و سلامت و بهداشت کارگران در محیط کار وسایل و امکانات لازم را تهیه کنند و در اختیار آنان قرار دهند و کار با وسایل را هم بهشان یاد بدن و همینطور نظارت کافی داشته باشن که نیروهاشون این مقررات  حفاظتی و بهداشتی را رعایت می کنن.

نیروی استخدام شده(کارگر) در برابر کارفرما چه مسئولیتی داره؟

توی قانون به طور صریح آمده، هرکس بدون مجوز قانونی عمدا یا با بی احتیاطی ،به جان، سلامت یا مال یا سایر حقوق اشخاص لطمه وارد کنه و موجب ضرر مادی یا معنوی بشه، مسئول جبران خسارت عملشه. یادتون هست! همون مسئولیت مبتنی بر تقصیره. بر همین اساس اگر کارگر باعث ورود ضرر و زیان مادی یا معنوی به کارفرما بشه مسئول جبران خسارت های وارده است. یعنی  وقوع حادثه در محیط کار صرفاً به معنای مقصر بودن کارفرما نیست و بعضی اوقات کارگران و یا حوادث طبیعی عامل حادثه هستند. در صورت وقوع حادثه‌ای، اگر کارفرما بتواند ثابت کنه که ضوابط فنی رعایت کرده  و نظارت کافی بر کار داشته  و همچنین سوء استفاده کارگر و تقصیرش را ثابت کنه، از مسئولیت مبری میشه و کارگر و هر شخص دیگری که باعث حادثه بوده،  ملزم به جبران خسارت میشه.

کارگر و کارفرما در برابر اشخاص ثالث چه مسئولیتی دارن؟

در قانون مسئولیت مدنی بیان شده، اگر از طرف کارگر در حین انجام کار یا به مناسبت آن خسارتی به دیگری وارد بشه، کارفرما مسئوله، چه کارگر مرتکب تقصیر شده باشه یا بدون تقصیر باعث خسارت شده باشه.

 این مسئله هم به علت حمایت قانونگذار از فرد آسیب دیده است تا بتونه به حقش برسه چون توان مالی کارگر پایینه و نمیتونه خسارت جبران کنه، برای همین قانون، کارفرما را مسئول عمل کارگر تعیین کرده. البته تحت شرایطی و  در صورت اثبات عدم تقصیر کارفرما و اثبات تقصیر کارگر میشه  جبران خسارت را از کارگر مقصر مطالبه کرد.

با توجه به این  مطالب و با هدف حمایت از کارگران و حفظ نظم عمومی و جلوگیری از وقوع جرائم و دعاوی مربوط به کار، قانونگذار بیمه کردن کارگر را برای کارفرمایان الزامی دانسته .

 با در نظر گرفتن مطالب بالا، اینکه کارفرما هستید یا اینکه مهندس پروژه اید و برای فرد دیگه ایی کار میکنید، مسئولیت شما متفاوته. بهتره با مسئولیتهاتون آشنا بشید و بدونید در هر شرایطی کارتون چه اندازه مسئولیت و تبعاتی داره.

حتما سعی کنید همیشه یک مشاوره حقوقی کنارتون داشته باشید تا افق دید وسیعی از منظر حقوقی بهتون بده.