قبل از اینکه وارد بحث حقوقی بشیم چند تا سوال از شما پزشکان داشتیم؛ چرا اینقدر پیش دکتر رفتن کار سختیه؟ چرا وقتی مریض میشیم اول خود درمانی میکنیم و وقتی حالمون حسابی بد شد و چاره ای نداشتیم بعد اون موقع میریم دکتر؟ شاید به خاطر آمپول و داروهای تلخ باشه، شاید به خاطر این باشه که فکر میکنیم خودمون دردمون رو بهتر از هر کسی تشخیص میدیم و میتونیم خودمون رو درمان کنیم، شاید هم به خاطر هزینه هاش باشه، شاید هم به خاطر تجربه های بدی که داشتیم باشه. نمیدونم کدوم درسته اما ما درکتون میکنیم چون با شما هم درد هستیم. بعضی از مراجعین ما وقتی همه راهها رو رفتند و به نتیجه ای نرسیدند سراغ ما اومدند، وقتی میریم دادگاه بیشتر از وکلا مردم عادی رو میبینیم که برای پیگیری کارشون اومدند و اصلاً وکیل ندارند. ولی باز هم به نظر شرایط شما از این لحاظ از ما بهتره، چون مردم کمتر با جونشون بازی میکنند تا مالشون.
به هر حال ما اینطوری نیستیم و خود من به شخصه با دیدن اولین علایم بیماری به خصوص در بچه ها، سریع و بدون فوت وقت به پزشک مراجعه میکنم و نتیجه این موضوع رو به خصوص در ایام کرونا دیدم و لمس کردم. درسته خیلی ایده آل گرام و دوست دارم همه کارها رو یاد بگیرم و انجام بدم اما چند ساله اینقدر بزرگ شدم که فهمیدم برای هر موضوعی باید به متخصص اون حوزه مراجعه کرد و فرای اون میشه تلف کردن وقت و هزینه. سخن کوتاه و اینکه یکی از حوزه های تخصصی ما امور حقوقی مربوط به شغل پزشکیه و ماهی حداقل یک بار گذرمون به دادسرای جرایم پزشکی میافته. پس اگر توی این حوزه نیاز به مشاوره و راهنمایی داشتید میتونید روی ما حساب کنید.
عمده موضوعات حقوقی که مربوط به شغل پزشکیه بحث قصور پزشکی، ایراد صدمه بدنی غیرعمدی، مطالبه دیه یا ارش و خسارات ناشی از جرم هست و در کنار اون بحث تخلفات انتظامی پزشکان و مجازات های انتظامی ممکنه مطرح بشه که ارتباطی به دادگستری نداره و در حوزه اختیار و صلاحیت سازمان نظام پزشکیه.
تمام این موارد رو به طور خلاصه در زیر توضیح دادیم اما در آکادمی وکیل نگیر مقاله کاملی داریم که میتونین برای آگاهی بیشتر به اونها مراجعه کنید:
جرایم پزشکی:
برای اینکه بتونیم عمل یک پزشک رو جرم اعلام کنیم ابتدا باید بتونیم ثابت کنیم پزشک مرتکب تقصیر شده، منظور از تقصیر پزشک هم، تخلف از الزاماتی هست که به واسطه این شغل بر عهده اون گذاشته شده. یعنی پزشک به واسطه این شغل باید یک سری کارها رو انجام بده و یک سری کارها رو انجام نده و اگر تخلفی در این مورد داشته باشه اون موقع تقصیر پزشک قابل اثباته.
این کارها رو میتونیم شامل این موارد بدونیم:
البته اثبات هر کدوم از این موارد شرایط و استثنایاتی داره که در مقاله مربوط به "قصور پزشکی و اثبات آن" توضیح کاملی در این خصوص دادیم.
ایراد صدمه بدنی غیر عمدی و مطالبه دیه یا ارش:
اگر تقصیر پزشک در دادگاه ثابت بشه با توجه به نقص عضو یا صدمه ای که به بیمار وارد شده پزشک به پرداخت دیه یا ارش محکوم میشه میزان دیه یا ارش با توجه به نظر کارشناس پزشکی قانونی و بعد از معاینه بیمار و ملاحظه اسناد و مدارک تعیین میشه البته این نظر هم از طرف پزشک و هم از طرف بیمار قابل اعتراضه و ممکنه در مراحل بعدی با معاینه مجدد تغییر کنه.
خسارات ناشی از جرم:
منظور از خسارات ناشی از جرم تمام خساراتی هست که در نتیجه اون جرم به شخص وارد شده. به طور مثال در همین موضوع قصور پزشکی ممکنه فرد به دلیل تقصیر پزشک و صدمه ای که بهش وارد شده و برای رفع اون چند عمل جراحی ترمیمی انجام بده یا چند وقت نتونسته باشه سر کار بره و از این لحاظ خسارتی بهش وارد شده باشه. مبلغ دیه یا ارش این هزینه ها رو شامل نمیشه و شخص میتونه علاوه بر مطالبه دیه، خسارات ناشی از جرم رو هم مطالبه کنه و پزشک مقصر با تشخیص دادگاه و معمولا با جلب نظر کارشناس ملزم به پرداخت اونهاست. اما نکته مهم اینه که اگر شخص این خسارات رو مطالبه کنه دادگاه حکم به پرداختش صادر میکنه در غیر اینصورت خیر.
تخلفات انتظامی پزشکان:
در جامعه اتحادیه های صنفی گوناگونی داریم که بر عملکرد شاغلین اون صنف نظارت دارند، پزشکان نیز از این امر مستثنی نیستند و سازمان نظام پزشکی، علاوه بر سایر وظایف دیگه ای که به عهده داره، به عنوان مرجعی برای حفظ حقوق مردم در برابر پزشکان در نظر گرفته شده. البته بحث تخلفات انتظامی با جرایم پزشکی کاملا متفاوته و بیشتر بر رفتار حرفه ای پزشکان با بیماران تأکید داره به طور مثال درمان بیماران بدون در نظر گرفتن جنسیت و نژاد اونها یا عدم تحمیل مخارج غیرضروری به بیماران به نوعی جز اخلاق حرفه ای این شغل و الزامات اون هستند و اگر پزشکان چنین تخلفاتی رو مرتکب بشن با برخورد سازمان نظام پزشکی روبرو خواهند شد. مجازات هایی هم که برای این تخلفات در نظر گرفته شده بسته به نوع تخلف از تذکر شفاهی تا محرومیت دائم از شغل پزشکی متفاوته.
علاوه بر دو مورد بالا، بعضی از مصادیق این تخلفات شامل این موارده:
اگر قصد شکایت انتظامی از پزشکی رو دارید چند نکته رو باید در نظر بگیرید:
سخن پایانی
برای پزشکان هم مثل هر فرد دیگه ای ممکنه مشکل حقوقی پیش بیاد که ارتباطی با شغلش نداشته باشه، ما نه فقط در حوزه های بالا بلکه در تمام مشکلات حقوقی همراه شما هستیم.
پرسش، پاسخ و نظرات
Top of Form
ارسال نظر
Bottom of Form
نظرات
ناشناس 2 هفته پیش
با سلام و ممنون از مطلب مفیدتون من مشکل ناباروری دارم. به خانم دکتر معروفی مراجعه کردم و بعد از چند بار نتیجه نگرفتن پیشنهاد خرید تخمک دادند و گفتند کسی رو برای اینکار نمیشناسند اما خانمی در مطبشون حضور داره که میتونم از ایشون سوال کنم. ایشون هم عکس چند خانم را به من نشان دادند و قرار شد از یکی از این خانم ها که خودم انتخاب کردم 25 عدد تخمک به مبلغ 20 میلیون تومان بگیرم. روزی که به بیمارستان مراجعه کردیم یک شخص دیگه به جای اون کسی که من انتخاب کردم برای اهدا تخمک اومده بود و من بعد متوجه شدم تعداد تخمک ها هم 13 عدد بود و فهمیدم از خانواده دیگه ای هم پول گرفتند و بقیه تخمک ها را به اونا دادند. از یک طرف یک سری داروی خاص لازم داشتم که وقتی به داروخانه مراجعه کردم گفتند شما چند روز قبل این دارو رو گرفتی و باید الان آزاد بگیری ولی نگرفته بودم با مراجعه به داروخانه ای که داروها را داده بود متوجه شدم دکترم با بیمه من این دارو رو داده ولی معلوم نیست کی گرفته. الان فکر میکنم دکتر، داروخانه و اون خانم با هم همکاری دارند. چه کار میتونم بکنم؟
ادمین 2 هفته پیش
با سلام.
میتونید تحت عنوان کلاهبرداری یا کلاهبرداری شبکه ایی شکایت کنید.
از اونجایی که به نظر میاد با ادمهای زرنگی مواجه هستید، بهتره وکیل بگیرید. مشاوران ما در سایت میتونن کمکتون کنند.